Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2009 19:44 | Správy | Domáce správy

SDKÚ kritizuje vládu: Šrotovné je škodlivé, pomoc Cargu plytvaním

Opozičná SDKÚ-DS považuje zavedenie šrotovného za nesystémové a škodlivé opatrenie, ktoré si presadili lobisti.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša ide o drahé opatrenie, ktoré ekonomike nepomôže. Štátnu kasu má stáť 33,2 milióna €. S jeho zavedením ešte musí súhlasiť parlament. "Opatrenie vyhovuje úzkej skupine lobistov," vyhlásil na dnešnej tlačovej besede Mikloš. Podľa neho slovenské šrotovné pomôže skôr Česku, pretože Slováci nakupujú najmä škodovky a 98 % áut vyrobených na Slovensku sa vyváža.

Schválenie štátnej pomoci pre železničného prepravcu Cargo a Železnice SR, ktoré dostanú 236 miliónov €, je plytvaním. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda si myslí, že vláda dnešným odsúhlasením pomoci potvrdila svoju principiálnu chybu, keď zabránila vstupu silného zahraničného investora do Carga. Podľa Dzurindu naliatie štátnych peňazí Cargu len dokazuje, že projekt širokorozchodnej by priniesol megastraty. "Železničné vagóny našej slovenskej firmy nemajú čo voziť, tak sem pustíme ešte ruské vagóny. Aké obrovské dotácie potom budú potrebné, aby žilo Cargo Slovensko?" pýta sa šéf SDKÚ-DS.

Vláda neprijíma dostatočné protikrízové opatrenia, domnieva sa SDKÚ-DS. Naďalej považuje za kľúčové, aby sa znížili dane a odvody, lebo tieto opatrenia pomôžu všetkým ľuďom bez rozdielu. Podľa Mikloša je správne, že vláda dnes súhlasila, aby sa dočasne znížili odvody pre živnostníkov, ale opatrenie nie je dostatočné. Tvrdí, že najefektívnejšie by bolo, keby minimálnym vymeriavacím základom sa stalo životné minimum namiesto istého percenta priemernej mzdy, ktoré odsúhlasila vláda.

Opozícia očakáva od piatkovej parlamentnej schôdze najmä diskusiu skoalíciou o podobe protikrízových opatrení. Dzurindovi prekáža, že koalícia doteraz neumožnila parlamentnú diskusiu o opatreniach. "Hádam už po toľkých rokoch od Novembra ´89 si nebudeme musieť vysvetľovať, na čo je dobrá rozprava v národnej rade, chceme počuť argumenty druhej strany," uviedol.

Vláda dnes zmarila akúkoľvek šancu opozície, aby v parlamente narýchlo presadila vlastné protikrízové opatrenia. Ficov kabinet nesúhlasil s návrhom uznesenia Národnej rady SR, ktorý predložila opozícia. Opozičné strany ním chceli dosiahnuť, aby vláda v skrátenom legislatívnom konaní umožnila prijať niekoľko noviel zákonov, ktoré považujú za kľúčové v boji s krízou.

Keďže Ficovi ministri odmietli, aby parlamentu navrhli rýchle schvaľovanie noviel, opozícia už nemá páky na to, aby parlament mohol promptne prijímať jej návrhy. Skrátené legislatívne konanie môže parlamentu navrhovať len vláda. V takomto prípade dokážu poslanci schváliť novely počas niekoľkých dní. Štandardné schvaľovanie noviel trvá niekoľko mesiacov. Mikloš upozornil, že štandardne bude trvať schválenie noviel tri mesiace. "V dnešných časoch sú tri mesiace otáľania, ďalšieho odkladania potrebných opatrení príliš dlhá doba," uzavrel Mikloš.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta