Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2009 07:29 | Správy | Peniaze

Peugeot už láka zákazníkov: Šrotovné v plnej výške 2000 €!

Spoločnosť Peugeot Slovakia bude participovať na tzv. šrotovnom spoluúčasťou vo výške minimálne 500 eur (15.063 Sk).

Na zavedenie štátnej podpory pri zošrotovaní starého automobilu a kúpe nového, takzvaného šrotovného, už zareagovali aj niektorí slovenskí predajcovia áut. Podľa stredajšieho rozhodnutia vlády totiž môžu k minimálnej výške príspevku na nákup nového automobilu stanoveného na 1 000 eur ponúknuť ďalších 500 eur. Štát tak v tomto prípade pridá rovnakú sumu, čím výška šrotovného môže dosiahnuť maximálne 2 000 eur.

"Spoločnosť Peugeot Slovakia, oficiálny importér značky na Slovensku, sa rozhodla podporiť iniciatívu slovenskej vlády a ponúknuť slovenským klientom čo najvýhodnejšie riešenie pri obnove svojho automobilu," informovala spoločnosť. Na všetky svoje modely v hodnote do 25 000 eur, tak ponúkne klientovi šrotovné vo výške 2 000 eur, teda s participáciou 500 eur od predajcu a 1 500 eur od štátu.

Riešenie, ktoré bude motivovať zákazníkov k výmene starého auta za nové, je pripravená ponúknuť zákazníkom aj Škoda Auto Slovensko. Podľa vedúceho oblasti stratégia predaja, marketingu a riadenia obchodnej siete spoločnosti Roberta Bartu je však ešte dôležité poznať konkrétny výnos ministerstva hospodárstva, ktorý zadefinuje celý proces šrotovného. "Už dnes dostáva klient od výrobcu prostredníctvom akčných modelov a financovania zľavu minimálne 500 eur, t.j. podmienka na šrotovné vo výške 1 500 eur je splnená takmer v celej ponukovej palete," dopĺňa Barta.

Dotáciu na kúpu nového automobilu pri zošrotovaní starého v maximálnej výške 2 000 eur by mali mať zákazníci možnosť získať už čoskoro. Rozhodla o tom v stredu vláda s tým, že minimálna výška príspevku na nákup nového automobilu pri zošrotovaní starého by predstavovala 1 000 eur, ak by sa však predajca rozhodol spolupodieľať ďalšími 500 eurami, štát by pridal ešte 500 eur. Celkovo by tak aj s participáciou predajcu mohol kupujúci získať po zošrotovaní svojho starého auta nové so zľavou 2 000 eur. "Ja si myslím, že je to dobrý postoj, súťaživosť medzi predajcami by mala fungovať," povedal po rokovaní kabinetu minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Maximálna cena automobilu vrátane dane z pridanej hodnoty, ktorý by si kupujúci mohol s touto podporou štátu alebo aj predajcu zaobstarať, je stanovená na 25 tis. eur.

Podmienkou na získanie tejto dotácie je, aby zošrotovaný automobil bol vyrobený pred 31. decembrom 1999 a zaregistrovaný na území Slovenskej republiky najneskôr do 31. decembra 2008. Následne musí záujemca o podporu pri kúpe nového auta odovzdať vozidlo na zošrotovanie autorizovanému spracovateľovi, ten musí vystaviť riadny doklad, následne sa musí vozidlo vyradiť z evidencie.

"S týmito dokladmi môže ísť k predajcovi. Ten mu musí vo faktúre jasne vypísať, ktorá zľava je za šrotovné a ktorá je spoluúčasť a musí tam byť aj pôvodná cena vozidla a cena po zľave," povedal Jahnátek. Kupujúci už bude pritom platiť o sumu šrotovného menej, predajcovia si budú preplatenie uplatňovať na ministerstve hospodárstva.

Na šrotovné bude pritom vyčlenených tak, ako už avizovali zástupcovia vlády, spolu 33 mil. eur. Podpora pri kúpe nového auta a zošrotovaní starého auta by sa tak mala vyplácať do vyčerpania tejto sumy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?