Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2007 17:08 | Šport

Mihok sa môže obrátiť na súd, tvrdí Riapoš

Mihok sa môže obrátiť na súd, tvrdí Riapoš
BRATISLAVA - Predsedom a najvyšším štatutárom Slovenského paralympijského výboru (SPV) je naďalej Ján Riapoš.

Na stredajšej tlačovej besede staronový šéf SPV vysvetlil zo svojho pohľadu okolnosti, ktoré predchádzali turbulentným udalostiam posledných dní, keď sa skupina okolo Karola Mihoka snažila dostať k moci.

Podstatou sporu bolo zvolanie dvoch mimoriadnych valných zhromaždení SPV, ktorých iniciátormi boli K. Mihok a doterajší predseda J. Riapoš. Mihoka na "jeho" valnom zhromaždení za účasti 6 delegátov zvolili za nového predsedu SPV, no prakticky v tom istom čase druhé valné zhromaždenie za účasti 29 delegátov (z celkového počtu 42) potvrdilo vo funkcii J. Riapoša. Ten pri zvolaní MVZ využil možnosť najvyššieho štatutára a okrem iného odsúhlasil aj zmenu v stanovách, že členstvo v SPV budú mať iba domáce zväzy s prepojením na medzinárodné organizácie zastrešujúce paralympijské aktivity. Týmto krokom oficiálne vypadli zo slovenskej paralympijskej rodiny menšie zväzy, ktoré zastupovali "pučisti" Karol Mihok (Slovenský lyžiarsky zväz zdravotne postihnutých), Andrej Mičunek (Slovenský zväz tanečného športu na vozíku), Dušan Dědeček (Slovenský atletický zväz zdravotne postihnutých) a Juraj Petrovič (Slovenský cyklistický zväz zdravotne postihnutých).

"Zväzy, ktoré majú jeden šport a možno jedného športovca, nemôžu byť protiváhou k multizväzom, ktoré robia 18 športov. Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov má dnes 54 klubov a Sekcia nevidiacich a slabozrakých športovcov 24 klubov, kde dokopy funguje tri až päťtisíc športovcov," vysvetlil J. Riapoš.

Riapoš považuje aktivity K. Mihoka v samozvanej funkcii šéfa SPV za účelové zavádzanie verejnosti. Podľa neho v celej veci neexistuje žiadne právne vákuum, ani dualitu vedenia SPV, pretože jediným právoplatným predsedom je na základe platných stanov on sám. "Uvedomujeme si, že tieto veci sú napadnuteľné súdom a toto je aj jediná cesta, akou sa môže uberať skupina okolo Karola Mihoka. Nech o celej záležitosti rozhodne nezávislý súd, my sa tohto rozhodnutia nebojíme a budeme ho akceptovať," vyhlásil J. Riapoš. Priznal tiež, že určitý právny chaos spôsobilo aj Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) tým, že v priebehu niekoľkých dní zaregistrovalo zápisnice z dvoch mimoriadnych valných zhromaždení SPV. Úkon, ktorý urobil rezort, má však len registračný rozmer a žiadny právny dosah.

Riapoš sa rozhodol, že o celej spletitej situácii, ktorá nevznikla jeho chybou, chce čo najrýchlejšie informovať aj široké plénum paralympionikov. Preto sa rozhodol na sobotu 6. októbra zvolať ďalšie mimoriadne valné zhromaždenie SPV. Malo by sa uskutočniť v bratislavskom hoteli Danube od 13.00 h.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!
(ilustr. foto)
Návrat Studia Ghibli? Na festivale v Cannes predstavia štyri animované filmy
Ruský útok v Charkove.
Foto
Zúfalstvo v Charkove: Ľudia utekajú pred ostreľovaním! Rusi útočili na obytné časti
Robert Fico aj Robert Kaliňák odmietajú zodpovednosť za to, že by cielene zisťovali špinu na svojich politických oponentov.
Kaliňák sa rozprával s Ficom: Zranenia sú extrémne bolestivé! S premiérom si dali niekoľko inštrukcií
Čierne more
Pátranie v Čiernom mori: Kde sú námorníci potopenej lode? Od ruskej invázie je toto miesto v ohrození
Skarlet (32) chodila na vlasy a nechty, no teraz ju stojí starostlivosť o synov vyše 2 000 eur mesačne a na seba jej neostáva nič.
FotoVáš Tip
Bojovníčka Skarlet sa stará o ťažko chorých synčekov Tomáška a Samka: Už o 5 rokov nemusia vidieť milovanú mamu!