Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2007 17:08 | Šport

Mihok sa môže obrátiť na súd, tvrdí Riapoš

Mihok sa môže obrátiť na súd, tvrdí Riapoš
BRATISLAVA - Predsedom a najvyšším štatutárom Slovenského paralympijského výboru (SPV) je naďalej Ján Riapoš.

Na stredajšej tlačovej besede staronový šéf SPV vysvetlil zo svojho pohľadu okolnosti, ktoré predchádzali turbulentným udalostiam posledných dní, keď sa skupina okolo Karola Mihoka snažila dostať k moci.

Podstatou sporu bolo zvolanie dvoch mimoriadnych valných zhromaždení SPV, ktorých iniciátormi boli K. Mihok a doterajší predseda J. Riapoš. Mihoka na "jeho" valnom zhromaždení za účasti 6 delegátov zvolili za nového predsedu SPV, no prakticky v tom istom čase druhé valné zhromaždenie za účasti 29 delegátov (z celkového počtu 42) potvrdilo vo funkcii J. Riapoša. Ten pri zvolaní MVZ využil možnosť najvyššieho štatutára a okrem iného odsúhlasil aj zmenu v stanovách, že členstvo v SPV budú mať iba domáce zväzy s prepojením na medzinárodné organizácie zastrešujúce paralympijské aktivity. Týmto krokom oficiálne vypadli zo slovenskej paralympijskej rodiny menšie zväzy, ktoré zastupovali "pučisti" Karol Mihok (Slovenský lyžiarsky zväz zdravotne postihnutých), Andrej Mičunek (Slovenský zväz tanečného športu na vozíku), Dušan Dědeček (Slovenský atletický zväz zdravotne postihnutých) a Juraj Petrovič (Slovenský cyklistický zväz zdravotne postihnutých).

"Zväzy, ktoré majú jeden šport a možno jedného športovca, nemôžu byť protiváhou k multizväzom, ktoré robia 18 športov. Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov má dnes 54 klubov a Sekcia nevidiacich a slabozrakých športovcov 24 klubov, kde dokopy funguje tri až päťtisíc športovcov," vysvetlil J. Riapoš.

Riapoš považuje aktivity K. Mihoka v samozvanej funkcii šéfa SPV za účelové zavádzanie verejnosti. Podľa neho v celej veci neexistuje žiadne právne vákuum, ani dualitu vedenia SPV, pretože jediným právoplatným predsedom je na základe platných stanov on sám. "Uvedomujeme si, že tieto veci sú napadnuteľné súdom a toto je aj jediná cesta, akou sa môže uberať skupina okolo Karola Mihoka. Nech o celej záležitosti rozhodne nezávislý súd, my sa tohto rozhodnutia nebojíme a budeme ho akceptovať," vyhlásil J. Riapoš. Priznal tiež, že určitý právny chaos spôsobilo aj Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) tým, že v priebehu niekoľkých dní zaregistrovalo zápisnice z dvoch mimoriadnych valných zhromaždení SPV. Úkon, ktorý urobil rezort, má však len registračný rozmer a žiadny právny dosah.

Riapoš sa rozhodol, že o celej spletitej situácii, ktorá nevznikla jeho chybou, chce čo najrýchlejšie informovať aj široké plénum paralympionikov. Preto sa rozhodol na sobotu 6. októbra zvolať ďalšie mimoriadne valné zhromaždenie SPV. Malo by sa uskutočniť v bratislavskom hoteli Danube od 13.00 h.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú