Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2024 20:25 | Správy

Ministri hovorili pod Poľanou o návrhu zákona o ochrane prírody: Slovensko má výborné podmienky na ...

Slovensko má tretie najlepšie podmienky na pestovanie poľnohospodárskych plodín v rámci celej Európskej únie (EÚ). Po stretnutí s lokálnymi poľnohospodármi v Detve to povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Napriek tomu však podľa neho patríme medzi štáty EÚ, ktoré sú najmenej potravinovo sebestačné.

Doplnil, že pod Poľanou spolu s nimi aj s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richardom Takáčom (Smer-SD) hovorili o vládnom návrhu zákona o ochrane prírody a krajiny. Nová právna úprava má totiž zlepšiť nielen potravinovú sebestačnosť. Odbúrať má byrokratickú náročnosť pri obhospodarovaní pôdy, osobitne v prípadoch, ak ide o odstraňovanie náletových drevín a kríkov. "Sme na mieste, kde vyčistili lúku. Zostali tu veľké krásne stromy, ktoré plnia svoju úlohu. To, čo je lúka, má zostať lúkou," uviedol na mieste, ktoré sa nachádza pod Kaľamárkou.

Mrazivé zábery z Tatier: Medveď sa rozbehol za deťmi! 

Podľa neho na Slovensku 200.000 hektárov poľnohospodárskej pôdy zmizlo len preto, že sú na nich húštiny. Spomenul, že ničia biodiverzitu a dostať povolenie na ich odstránenie trvá na Slovensku niekedy viac ako tri roky. "Preto sme pripravili zmeny, ktoré umožnia vyčistiť Slovensko na poľnohospodárskej pôde v zrýchlenom konaní," objasnil. Jednoduchšie odstraňovanie drevín, ktoré prináša nová právna úprava, má tiež sprehľadniť krajinu. Má to byť aj preventívne opatrenie na zníženie nebezpečných stretnutí človeka s medveďom hnedým.

Podpolianska organizácia pre ochranu životného prostredia Ursia tvrdí, že v zákone by sa malo odlišovať, prečo budú zárasty odstraňovať. Podľa toho by potom mali posudzovať, či je to v poriadku alebo nie. "Potrebujeme mať stromy, cez ktoré prelietavajú vtáky a mali aj kde hniezdiť. Musíme mať koridory, kade sa bude zver presúvať, nemôžeme mať vyholené kopce bez prepojenia," zdôrazňuje Jana Jankovičová z Ursie.

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny sa nevzťahuje na lesy, teda žiadne ani náletové stromy sa nemôžu rúbať a rovnako sa nevzťahuje na parky, mestskú zeleň a na pozemky určené na zastavanie. O novej legislatíve budú hlasovať poslanci parlamentu ešte počas aktuálnej schôdze.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská hokejová legenda Dárius Rusnák.
Foto
Dárius Rusnák našim chlapcom verí: Slováci majú na medailu!
Denim
Foto
Moderátorka Krajčírová predstavuje horúce novinky! Módne trendy tohto leta: TOTO vám v šatníku nesmie chýbať
Vlastimil Harapes († 77)
Nečakané odhalenie o Harapesovi († 77): Jeho najväčšie tajomstvo vyšlo na povrch až po smrti
Na snímke s pukom Pavol Regenda.
Foto
Kuriózne vylúčenie ho zaskočilo: Regenda priznal neznalosť pravidla
Cigánska pečienka zo sviečkovice
Foto
Rýchle a chutné minútky k hokejovým zápasom! S týmito receptami sa vám bude fandiť lepšie
Dnes sa otvára park na Račianskom mýte
Hlavné mesto dnes oficiálne otvára park na "Račku": Na svoje si prídu nielen deti
Tornádo zachytili neďaleko Ústí nad Labem.
Foto
Ľudia neverili vlastným očiam: V Česku sa opäť objavilo TORNÁDO!
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Ukrajina obviňuje Rusov, že ich útoky na Charkov boli zámerné: Medzi zranenými sú deti
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Váš Tip
Dobrovoľníci v Žilinskom kraji vyzbierali obrovské množstvo odpadu: Toto prekvapilo aj županku!
(ilustr. foto)
Telo mŕtvej horolezkyne a jej sprievodcu sa podarilo nájsť: Pátranie trvalo takmer rok
Foto
Hviezda zápasu Hudáček: Komu posielal pozdravy do hľadiska?
Herečka mala v živote šťastie na skvelých ľudí.
Foto
O čom sníva Karin Haydu? Takú odpoveď by ste nečakali! Herečka v úprimnej spovedi