Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2008 20:03 | Správy | Domáce správy

Prešov pomôže zaplaveným obciam, peňazí je ale málo

KRUŽLOV – Prešovský samosprávny kraj ešte v tomto roku zvýši rozpočet o 20 miliónov korún (663 878 €) na opravu zaplavených ciest.

V rozpočte sa nájde najmenej 3,9 mil. Sk (129 456,28 €), ktoré by mali ísť pre fyzické osoby a obce s najväčšou majetkovou ujmou. V priebehu budúceho roka by mali byť ukončené opravy všetkých poškodených úsekov ciest. Prehlásil to dnes na výjazdovom rokovaní v obciach postihnutých júlovými povodňami predseda PSK Peter Chudík.

Tento návrh musia ešte schváliť krajskí poslanci na zastupiteľstve 3. septembra. Na zasadnutí krajského parlamentu Chudík predloží aj návrh, aby vyčlenené financie z Neziskového fondu (NEFO) PSK nešli ako doteraz na kultúrne, športové a sociálne projekty pre mestá a obce, ale sa kumulovali na krízové situácie, akými sú povodne a iné tragédie.

Peter Chudík sa dnes stretol v obci Kružlov v okrese Bardejov so starostami obcí najviac postihnutými povodňami. Predtým osobne navštívil obce Čirč v okrese Stará Ľubovňa a v Bardejovskom okrese obce Livovská Huta, Livov, Lukov, Kríže, Bogliarka a Kružlov. Starostovia požadovali od predsedu kraja hlavne materiálnu pomoc vo forme techniky pri odstraňovaní škôd na obecnom aj osobnom majetku.

Chudík po dnešnej obhliadke zaplavených obcí konštatoval, že v Čirči je stále nespevnený breh v dĺžke 100 a výške osem metrov. Ide o časť obce, kde došlo k najväčšej tragédii, k usmrteniu dvoch ľudí. Práce musia byť intenzívne a vyžiadajú si veľa peňazí. K ďalším najviac postihnutým obciam zaradil Lukov a Kružlov.

Podľa Chudíka škody na komunikáciách v správe PSK predbežne odhadli 114,8 mil. Sk (3,810 mil. €). Od roku 2001 záplavy narobili škody na cestách PSK za viac ako 400 mil. Sk (13,278 mil. €). "Toto číslo je veľmi vysoké a peniaze treba niekde nájsť,“ uviedol Chudík. PSK vstúpi do rokovania so Slovenským vodohospodárskym podnikom, lebo množstvo ciest a chodníkov je potrebné opraviť v súčinnosti s majiteľom tokov.

Stretnutie bude sám iniciovať. Chudík sa kriticky vyjadril k momentálnemu stavu regulácie potokov a vyčisteniu korýt riek. S kvalitou prác bol spokojný iba v obci Lukov. "V ostatných obciach je ešte čo robiť. To sú veci, o ktorým musíme rozprávať. Druhá vec je prevencia, čomu sa venujeme veľmi málo. Úplne inak musí k tomu pristúpiť ministerstvo životného prostredia,“ povedal predseda PSK.

Podľa prednostky Obvodného úradu životného prostredia v Bardejove Márie Hankovskej najvyšší III. stupeň povodňovej aktivity dnes naďalej trvá v meste Bardejov a v ôsmich obciach okresu. Sústreďujú sa tu na prečisťovanie tokov, zabezpečovanie brehov a osadzovanie mostov. Dnes končia s ukotvením mosta medzi obcami Kríže – Hervartov. Časť Gerlachova nemá pitnú vodu, ostatné obce sú už napojené na vodovod. Starostovia sa sťažujú na kritický nedostatok techniky. Stroje, ktoré boli v Kružlove, si podľa slov starostu Jozefa Kmeca zabezpečili sami.

Povodne v Prešovskom kraji postihli 23. júla a v nasledujúcich dňoch spolu 150 obcí a miest, ktoré vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity. Vyžiadali si dva ľudské životy. Z 13 okresov kraja postihli 12 okresov – okrem Stropkova. Krajský krízový štáb nikto nezvolal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej