Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2008 10:20

Džudistu Pálkovácsa seklo v krku, ale nastúpi

PEKING - Pred štyrmi rokmi sa na aténskom tatami dlho neohrial, Francúz Lemaire ukončil jeho olympijské vystúpenie už v 1. kole.

Podobný osud však tentoraz džudista Zoltán Pálkovács nepripúšťa. Nielen preto, že od predchádzajúcej olympiády nabral ďalšie cenné skúsenosti, ale prial mu aj žreb. V úvodnom kole súťaže do 100 kíl totiž na banskobystrického džudistu čaká Argentínčan Eduardo Costa. Skúsený 30-ročný borec, ale vyhovujúci Pálkovácsovmu štýlu.

"Costu poznáme dlhé roky, Zolo s ním nikdy v živote neprehral. Myslím si, že je z kategórie súperov, cez ktorých by mal prejsť do ďalšieho kola," predpovedá šéftréner slovenských džudistov Rastislav Mezovský.
Argentínčan je siedmy z olympijských hier v Aténach 2004, vtedy však súťažil v kategórii do 90 kg. Pálkovács sa s Costom stretol naposledy vlani vo februári na turnaji Svetového pohára v Budapešti a vyhral nad ním.
Na pekinské tatami však Pálkovács nastúpi so zdravotným hendikepom. Na pondelkovom tréningu sa totiž zranil.

"Hneď na začiatku ho seklo medzi druhým a tretím stavcom. Okamžite ho ošetril lekár českých džudistov doktor Heinz, s ktorým spolupracujeme už dlhšie. V dedine sa potom o neho postaral masér i lekár, Zolo dostal dve infúzie," vysvetľoval R. Mezovský.

Utorkový špeciálny džudistický tréning Pálkovács radšej vypustil, išiel si len zabehať na pás. V stredu už absolvoval opatrný tréning a večer ho čaká znovu masáž a infúzie. "Malo by to byť v poriadku, takže Zolov štart nie je ohrozený. Kľúčový bude prvý súboj, po ňom uvidíme, ako na tom je a na čo si môže aj vzhľadom na zdravotné problémy trúfať," doplnil šéftréner.
Napriek zdravotnému hendikepu 27-ročný rodák z Rimavskej Soboty tvrdí: "Neobávam sa ničoho, chcem predviesť čo najlepší výkon. Čo z toho bude, to zatiaľ nik netuší. Ale chcem absolvovať čo najviac súbojov. Ak mi zdravie vydrží, mohol by z toho byť dobrý výsledok.“

Bývalý juniorský vicemajster Európy je známy razantným nástupom do súboja, na ktorý však v minulosti niekoľkokrát doplatil. Mieni takouto taktikou zápasiť aj v Pekingu? "Aktívny budem od začiatku, ale do techník pôjdem s chladnejšou hlavou,“ predsavzal si Zoltán Pálkovács.
V prípade víťazstva nad Argentínčanom by sa slovenský džudista stretol v ďalšom súboji s lepším zo zápasu Číňana Ning Šao s Przemyslawom Matyjaszekom z Poľska. S ázijským borcom sa Pálkovács ešte vo vzájomnom dueli nestretol, ale s víťazom 4 turnajov Svetového pohára a úradujúcim vicemajstrom Európy Matyjaszekom už áno. Aj jeho skalp, rovnako ako Costov, získal na minuloročnom budapeštianskom turnaji Svetového pohára.

"Z čínsko - poľského súboja by mal vyjsť víťazne Matyjaszek a aj ten je pre Zola pomerne prijateľný, dá sa cez neho dostať ďalej. Ale potom by mali nasledovať už iba samí špičkoví borci. Keby Zolo vyhral prvé dva zápasy, bojoval by o postup do štvrťfinále. V prípade prehry by sa však pre neho turnaj neskončil, mal by šancu bojovať v opravách ešte o bronz. Práve v jeho vetve žrebu je Holanďan Henk Grol, ktorý Zolovi vôbec nevyhovuje - obaja sú vysokí a majú horný úchop," pripomína R. Mezovský.

Súťaž džudistov do 100 kg je v Pekingu na programe vo štvrtok 14. augusta. Vyraďovacie boje sa začnú o 6.00 h SELČ, finálový blok je na programe od 12.00 h SELČ.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz