Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.08.2008 09:10 | Správy | Domáce správy

Trávníček prehovoril: Prečo som sedel a donášal ŠtB?!

BRATISLAVA - Pôsobí síce ako nenápadný dôchodca, má však pestrú minulosť.

Rudolf Trávníček vraj daroval HZDS 7 miliónov Sk (232-tisíc €), ktoré priniesol v igelitke. Najnovšie však vysvitlo, že je zadlžený, bol eštébakom a má na krku i znásilnenie. Vyplýva to z dokumentov komunistickej tajnej služby, ktoré získala TV Markíza. Tajomný penzista poskytol včera Novému Času krátky rozhovor o miliónoch aj minulosti. Nezabudol na vyhrážky aj podivné odpovede, ktoré prinášame bez redakčnej úpravy.

Trávníček žije v malej garsónke v širšom centre Bratislavy. Byt je napísaný na jeho manželku Máriu a delí sa oň aj so synom. Pri našej návšteve neotváral, Novému Času však na otázky odpovedal aspoň telefonicky. „Nič nehovorím. Stačilo, čo bolo v televízii,“ povedal o svojej väzenskej a eštebáckej minulosti. „To je dôvod na žalobu a tá ich bude stáť veľmi veľa,“ dodal vyhrážku.

Trávníček bol tiež podľa spisu, ktorého časť zverejnila TV Markíza, odsúdený v roku 1965 na sedem rokov. A to za opakované znásilnenie 13-ročného dievčaťa. V base mal podľa dokumentov ŠtB donášať na spoluväzňa. HZDS mu chce vrátiť sporných 7 miliónov (232-tisíc €). Čo s nimi dôchodca urobí a či ich vôbec zoberie späť, je otázne. Na priamu otázku reagoval svojsky: „To sa opýtajte Číňana,“ povedal a ukončil hovor. Ešte nedávno pritom v denníku Sme pripustil, že peniaze by dal Smeru. „Možno tí by mi pomohli,“ vyjadril sa.

Susedia: Znásilnenie ich šokovalo

Doteraz susedia považovali Rudolfa Trávníčka iba za starého čudáka. „Keď nemusím, tak ho ani nevidím. A keď ho vidím, tak ho radšej obídem,“ povedal jeden z nich. Odhalenie jeho kriminálnej minulosti ich však poriadne prekvapilo. Hlavne znásilnenie. „Vôbec sa tu o tom nehovorilo,“ prezradili Novému Času obyvatelia domu. O starcovi hovoria, že je chudobný. „Aj päť korún je pre neho veľa,“ tvrdí jeho suseda. „Taký, čo nič nerobí, odkiaľ by zobral milióny,“ dodáva.

Svedectvo zo spisu agenta „Spisovateľa”

Podľa historického dokumentu ŠtB Trávníček vstúpil do KSČ v roku 1956. Pre spáchanú trestnú činnosť bol však vylúčený. Spoluprácu s ŠtB podpísal v Leopoldove, kde sedel 7 rokov, 28. 9. 1965. Pre styk s orgánmi vtedajšieho ministerstva vnútra používal krycie meno „Spisovateľ“.

„Kandidát na získanie je veľmi výhodný typ, nakoľko sa jedná o človeka, ktorý sa vie pohybovať a orientovať v rozličných zložitých situáciách medzi odsúdenými, ktorý si vie získať sympatie a dôveru,“ píše sa v spise. Samotného Trávníčka eštebáci vykreslili dosť pozitívne. „Má patričný stupeň inteligencie, všestranný rozhľad, bystrý postreh a dobrú pamäť, ako i schopnosti nadväzovať všestranné styky medzi odsúdenými,“ píše sa v dokumente.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu