Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2008 13:39 | Šport | Tenis

Federer aj Djokovič potrebovali päť setov

NEW YORK - Roger Federer aj Srb Novak Djokovič potrebovali až päť setov, aby si zabezpečili postup do štvrťfinále na US Open.

Obhajca titulu z posledných štyroch rokov a nasadená dvojka Federer zdolal dvadsaťtrojku žrebu, húževnatého Rusa Igora Andrejeva 6:7 (5), 7:6 (5), 6:3, 3:6, 6:3. Stretnutie trvalo 212 minút a Federer v ňom “vyrobil” až 60 nevynútených chýb. Zároveň však zahral 66 víťazných úderov a ukázal mentálnu odolnosť. Dvanásťnásobný grandslamový šampión postúpil osemnástykrát bez prerušenia medzi najlepších osem hráčov na grandslamovom turnaji a v New Yorku natiahol šnúru víťazných zápasov na 31. “Prehral som vôbec prvý set na turnaji a v druhom som opäť musel do tajbrejku. To už bola trochu kritická situácia a ja som len veril, že sa to ešte otočí. Stalo sa a som šťastný. Na druhej strane vôbec som nehral svoj najlepší tenis a to sa musí zmeniť,” komentoval 27-ročný Djokovič musel do piatich setov proti Tommy Robredovi a hoci vyhral 4:6, 6:2, 6:3, 5:7, 6:3, v závere mal toho plné zuby.

Trápili ho bolesti boku, členka, žalúdka a celková vyčerpanosť organizmu ešte z predchádzajúceho náročného súboja proti Chorvátovi Marinovi Čiličovi. “Keď súper vyrovnal na 2:2 na sety, vravel som si: keď si už vydržal odohrať na dvorci tri hodiny, jeden set ešte zvládneš. Bol som však extrémne unavený. Po predchádzajúcom zápase som sa dostal do postele o 4.30 h ráno, no a nezregeneroval som dostatočne. A k tomu tie rôzne boľačky,” uviedol Djokovič. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu prekvapujúco prehral prvý set 4:6, no v ďalších troch bol napriek avizovaným problémom a miernej indispozícii v pohybe lepším hráčom. Víťaz tohtoročného Australian Open viedol 2:1 na sety a vo štvrtom po brejku 2:0 a 3:1.

Potom sa však Španiel dostal rebrejkom späť do zápasu a set napriek ešte niekoľkým brejkbalom súpera vyhral v koncovke 7:5. V rozhodujúcom piatom dejstve sa však predsa len presadila variabilnejšia hra v podaní Djokoviča, ktorý za stavu 5:3 premenil pri podaní Robreda hneď prvý mečbal. “Odohrať za sebou dva také náročné zápasy a vyhrať ich má aj svoje výhody. Telo síce trpí, ale mentálne som oveľa vyššie ako predtým,” dodal Djokovič.

Štvrťfinálovým súperom 21-ročného Srba bude Američan Andy Roddick. Domáci spolufavorit a ôsmy nasadený nedal šancu striebornému z OH v Pekingu a jedenástke žrebu, Čiľanovi Fernandovi Gonzálezovi, a "spravil" ho hladko 6:2, 6:4, 6:1. Roddick strávil na dvorci len 87 minút a ušetrené sily môžu zohrať pre neho ešte dôležitú úlohu. Šampión z New Yorku z roku 2003 urobil pri 30 víťazných úderoch iba 7 dvojchýb a naznačil návrat do niekdajšej formy. Pri svojom podaní vyhral 53 zo 62 loptičiek a v celom zápase čelil len jednému brejkbalu z rakety súpera. “Cítim sa skvele, so svojou hrou som spokojný,” poznamenal 26-ročný Federer.

Vo svojej prekvapujúco dlhej púti turnajom v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center naďalej pokračuje luxemburský kvalifikant Gilles Muller. V osemfinále ho nezastavil ani semifinalista z ostatných dvoch ročníkov Rus Nikolaj Davydenko. Piaty nasadený sa musel skloniť pred umením 130. hráča rebríčka ATP Rankings po výsledku 4:6, 6:4, 3:6 a 6:7 (10). Muller premenil v tajbrejku štvrtého setu tretí mečbal a postupom do štvrťfinále už ďaleko prekonal svoje najtajnejšie tenisové sny. Trochu bezduchého Davydenka detronizoval 20 esami a celkovo 60 víťaznými údermi. “V tomto zápase som nemal čo stratiť, ale na druhej strane mohol veľa získať. Je to úžasný výsledok, ale nechcem sa príliš vzrušovať. Turnaj ešte pokračuje,” uviedol prvý luxemburský štvrťfinalista grandslamového turnaja v histórii. Nižšie rebríčkovo postaveným účastníkom štvrťfinále na US Open bol pred ním naposledy Francúz Nicolas Escude ešte v roku 1999. Vtedy mu patrila 136. pozícia v poradí ATP pre nasadzovanie. “Druhý týždeň na grandslamových turnajoch som zvykol sledovať už len v kresle môjho domu. Teraz som tu a vo štvrtok hrám proti Federerovi,” zakončil 25-ročný Muller, ktorého najlepším výsledkom v New Yorku bolo doteraz len 2. kolo z roku 2005.

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále) - utorok - súhrn:
Roger Federer (2-Švajč.) - Igor Andrejev (23-Rus.) 6:7 (5), 7:6 (5), 6:3, 3:6, 6:3
Novak Djokovič (3-Srb.) - Tommy Robredo (15-Šp.) 4:6, 6:2, 6:3, 5:7, 6:3
Gilles Muller (Lux.) - Nikolaj Davydenko (5-Rus.) 6:4, 4:6, 6:3, 7:6 (10)
Andy Roddick (8-USA) - Fernando González (11-Čile) 6:2, 6:4, 6:1

Štvrťfinálové dvojice:
Rafael Nadal (1-Šp.) - Mardy Fish (USA) - bilancia: 4:0
Juan Martin Del Potro (17-Arg.) - Andy Murray (6-V. Brit.) - bilancia: 0:1
Andy Roddick (8-USA) - Novak Djokovič (3-Srb.) - bilancia: 1:1 Gilles Muller (Lux.) - Roger Federer (2-Švajč.) - bilancia: 0:2

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
(ilustračné foto)
Zlé správy z Ukrajiny! Rusi tvrdo udreli: Zasiahli obytné oblasti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?