Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2008 17:20 | Správy | Domáce správy

Odborníci neveria v úspešnosť stretnutia Fico-Gyurcsány

BUDAPEŠŤ - Sobotňajšia schôdzka premiérov SR a Maďarska je vraj iba "diplomaciou likvidácie škôd".

V rozhovore pre internetové vydanie konzervatívneho denníka Magyar Nemzet to povedal maďarský politológ Márk Szabó.

Podľa jeho vyjadrenia by takáto situácia, aká sa vyvinula dnes, bola pred desiatimi rokmi nepredstaviteľná, preto sa vlastne treba vrátiť k základnej zmluve, ktorá sa zrodila v čase vlády premiéra Gyulu Horna (1994-98).

Pozíciu maďarskej strany značne oslabuje skutočnosť, že vláda v Budapešti v ostatných rokoch potlačila zahraničnú politiku do úzadia. Slováci takto pravdepodobne ľahšie dosiahnu svoje ciele, domnieva sa politológ.

"Slovákom v podstate prišiel vhod prípad v Dunajskej Strede, pretože takto bude v sobotu reč o pribrzdení extrémnej pravice a slovenskej strane sa podarí odviesť pozornosť od otázok, ktoré už roky čakajú na vyriešenie," konštatoval Szabó.

Ako spresnil, týka sa to situácie menšinových škôl, obmedzovania ich podpory z únie či prípadov učebníc vlastivedy pre maďarské školy v SR. Poznamenal, že Slovensko môže vďaka svojej lepšej hospodárskej situácii rokovať z pozície presily.

Politológ Levente Boros sa zase domnieva, že stretnutie premiérov v Komárne bude iba akýmsi "ošetrením príznakov". Udalosti v Dunajskej Strede podľa neho zintenzívnili už aj tak napäté vzájomné vzťahy SR a Maďarska. Navyše, Slováci sa dostali do ofenzívnej pozície, kým Maďari sa pripravili na obranu.

"Ako poznáme Gyurcsányovu politiku, toto stretnutie poslúži iba komunikačným cieľom. K vecným krokom zrejme ani teraz nedôjde," podčiarkol. V spoločnom vyhlásení sa pravdepodobne do centra dostane odmietnutie extrémistov, predseda maďarskej vlády totiž takmer v každej situácii straší verejnosť týmto, uviedol Boros.

Úlohou každej maďarskej vlády je ponúknuť aktívnu ochranu pre Maďarov žijúcich doma, aj mimo hraníc Maďarska. Podľa Borosa by riešením bolo vypracovanie aktívnej zahraničnej politiky.

"Na Slovensku sa intenzívnejšie protimaďarské postoje začali koncom 90. rokov, maďarské vlády však nezakročili na ochranu Maďarov dostatočne razantne. Na provokácie voči Maďarom sme patrične nereagovali a preto sa Slováci osmelili - zdalo sa im, že v tejto záležitosti môžu zájsť beztrestne veľmi ďaleko," poznamenal.

Prípad zásahu proti futbalovým fanúšikom v Dunajskej Strede bol dôležitým preto, lebo aj pre zahraničie je čoraz evidentnejšie, že teror slovenských policajtov nemal žiadne opodstatnenie, domnieva sa maďarský politológ.

"Keby sme v tejto záležitosti dokázali získať právnu pomoc, mohlo by to prospieť Maďarsku v ochrane zahraničných Maďarov. Zdá sa však, že maďarská vláda je slabá a neschopná," uzavrel Levente Boros.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?