Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2008 08:00 | Správy | Domáce správy

Rakovina straší mladých mužov: Páni, prezrite si semenníky!

BRATISLAVA - Prípad Huga Hryca (22), ktorý podcenil príznaky rakoviny semenníka, vzbudil o túto chorobu na Slovensku záujem.

Mladý muž, ktorý má život pred sebou, prežíva obrovský strach a výčitky, že nekonal skôr. Celá rodina sa aj s pomocou priateľa Viktora Horjana a jeho šokujúcich aktov rozhodla povedať Slovákom, že už nik sa nemusí dostať do Hugovej situácie. Stačí málo: nebáť sa! Veľa nešťastných mladých mužov, ktorí doplatili len na s v o j strach či hanblivosť, liečil MUDr. Milan Obšitník - primár Urologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou na Antolskej ulici.

„Rakovina semenníka je pritom choroba, ktorej liečba je pri diagnostikovaní v počiatočnom štádiu takmer stopercentne úspešná!“ tvrdí Obšitník. Aj on sa zapojí do aktivít občianskeho združenia Nebojsa, ktoré chce u nás šíriť osvetu o rakovine semenníka. Ohrozená skupina - mladí muži vo veku od 15 do 35 rokov - však príznaky často podcení, alebo sa po ich odhalení bojí ísť k lekárovi.

„To je ten najhorší prístup! Nádor totiž nečaká, ale rastie... Neodkladná návšteva lekára môže zachrániť život,“ vysvetľuje primár. Bez okolkov povie, že rakovina semenníka sa najčastejšie končí jeho chirurgickým odstránením. Druhý semenník je však aj v takomto prípade schopný plnohodnotne produkovať spermie a človek nemá problémy ani v sexuálnom živote. „Muž má aj po tomto zákroku pred sebou plnohodnotný život!“ pripomína Obšitník.

Do protikladu stavia situáciu, keď sa pomoc nevyhľadá včas. „Keďže ide o mladé organizmy, nádor rýchlo metastázuje do tela. V takom prípade už nasleduje chemoterapia či ožarovanie. Aj tie majú dobré výsledky, je to však už zaťažujúci zásah do organizmu.“ Mnohých mužov zachránili od prehliadnutia choroby ich sexuálne partnerky! „Mám z praxe viacero takých prípadov, keď si zmeny všimol práve sexuálny partner,“ pritaká urológ. Kým v minulosti zachytili veľkú časť lekári počas povinných odvodov brancov, dnes sa musíte spoľahnúť na seba či sexuálneho partnera.

VYŠETRITE SA V SPRCHE!
Nádor môžete odhaliť v počiatočnom štádiu. Semenník je párový orgán, akúkoľvek zmenu jedného spozorujete hmatom a porovnaním s druhým. Vyšetrite sa v stoji, trebárs pri sprchovaní, keď sa v teple telo uvoľní. Pre muža nie sú jeho vlastné semenníky tabu. Je to pohyblivý, nebolestivý, hladký orgán. Ani nádor nebolí, ale semenník je zväčšený a oťažie.

Začínajúci nádor pocítite ako tuhý až tvrdý uzlík vo vnútri semenníka. V prvej fáze je lokalizovaný a ľahko liečiteľný. Pri samovyšetrení mieška môžete natrafi ť na príznaky ďalších ochorení (vodná kýla, poúrazová zmena, spermatokéla - cysta, varikokéla - porucha cievneho zásobenia, zápal). Tie sú pomerne časté a tiež vyžadujú vyšetrenie u odborníka. Viac informácií: www.nebojtesa.sk, www.primar.sk


259648

Mužské pohlavné orgány

1. Močovod (ureter)
2. Mechúr
3. Semenovod
4. Semenný vačok
5. Prostata
6. Močová rúra
7. Penis
8. Nadsemenník
9. Semenník
10. Miešok (skrótum)

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Speváčka sa konečne opäť usmieva.
Foto
Celeste prehovorila o ÚTEKU zo šoubiznisu: TIETO slová ju roky ničili! Spoveď o najhoršom období
(ilustr. foto)
Pri opaľovaní to nepreháňajte! Šokujúce, čo sa deje v našom tele: Na TOTO si dávajte veľký pozor
(ilustračné foto)
Ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku: EÚ aj NATO reagujú!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Nemecko tvrdí, že odhalilo PLÁN Ruska! Strašné, čo pripravovali na TOMTO území: Spomína sa aj Česko
(ilustračné foto)
Úrady zvýšili stupeň ohrozenia na MAXIMUM: Takmer 10-tisíc obyvateľov príde o domov!
Ilustračné foto
Majiteľov čakal po príchode do bytu ŠOK: A toto je akože čo?! Zovrie vám krv v žilách
S Flašíkom sa prišli rozlúčiť viacerí politici.
Foto
Rozlúčka s Flašíkom († 66) plná známych tvárí: Pred krematóriom čakal trúchliacich ŠOK! To musíte vidieť
Ilustračné foto
Vedci žasnú: Stalo sa to vôbec PRVÝKRÁT! Padnete na zadok, čo dokázal orangutan
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Premiér Fico by mal zastupovať Slovensko na mierovej konferencii: Týka sa Ukrajiny, kedy sa uskutoční?
Vláda našla 140 pochybení v právnom štáte
Zistenia k publikácii MS sa majú riešiť na májovom zasadnutí, informuje členka súdnej rady
(ilustračné foto).
Krajinu zasiahlo zemetrasenie: Ľudia v panike vybehli von! Očakávajú ešte... To snáď nie
Polícia vyšetruje krádež v jednom z obchodov v Bratislave.
Hanba na tri zimy: Poznáte ženu na VIDEU? Zdvihne vám tlak, čo sa stalo v Bratislave