Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2007 19:11 | Správy | Peniaze

Vedenie STV chce zvýšiť koncesie, ministerstvo je proti

Vedenie STV chce zvýšiť koncesie, ministerstvo je proti
BRATISLAVA - Riaditeľ Slovenskej televízie Radim Hreha chce zvýšiť koncesionárske poplatky. Dôvodom je digitalizácia, ktorá si vyžiada nemalé investície, povedal Hreha ČTK. Súčasný poplatok za televíziu je sto korún, podľa neho by sa mohol zvýšiť o polovicu. Ministerstvo kultúry, ktoré pripravuje nový zákon o koncesiách, je však proti.

"Dnešný poplatok reprezentuje tri koruny denne za vysielanie. Ani najlacnejšie noviny dnes nestoja menej ako desať korún," povedal ČTK Hreha. "Keby to bolo päť korún denne, teda 150 mesačne, tak by to bolo adekvátne," dodal šéf verejnoprávnej televízie.

Ministerstvo kultúry poplatky zvyšovať nechce. "O zvýšení koncesionárskej platby neuvažujeme, skôr o zefektívnení výberu poplatkov a vyriešení problému s neplatičmi," povedal hovorca ministerstva Jozef Bednár. Verejnoprávne médiá si pritom podľa neho prechod na digitálne vysielanie budú platiť primárne zo svojho rozpočtu.

Podľa generálnej riaditeľky Slovenského rozhlasu (SRo) Miloslavy Zemkovej však lepší výber poplatkov stačiť nebude. "Ak sa plošným výberom poplatku v súčasnej výške dosiahnu vyššie príjmy, tie pokryjú zákonné úlohy a základnú reprodukciu STV a SRo, v žiadnom prípade ale nepokryjú investície potrebné na digitalizáciu," tvrdí riaditeľka.

Riaditeľ televízie na zvýšení poplatkov trvá a s ministerstvom ešte chce rokovať. Hreha chápe, že 50-percentné navýšenie poplatkov je pre politikov nepopulárne rozhodnutie. "Urobíme všetko pre to, aby sme spoločnosť presvedčili, že televízia verejnej služby je potrebná a vysiela niečo iné ako komerčná," povedal Hreha. Zdôraznil, že spomedzi krajín EÚ má Slovensko poplatky najnižšie.

STV potrebuje viac peňazí aj preto, že jej nedávno schválený zákon o digitalizácii televízneho vysielania ukladá povinnosť vysielať na štyroch kanáloch. Prvý z nich - športový - chce STV spustiť už budúci rok. V súčasnosti vysiela na dvoch, pričom má problémy s financovaním. Koncesionárske poplatky totiž neplatí každý majiteľ televízora.

Náklady na digitalizáciu vysielania, ktorá má začať budúci rok a skončiť v roku 2012, zatiaľ STV nezverejnila. Podľa šéfa stratégií STV Nikolaja Savického by len výdavky na technológie a šírenie signálu mohli predstavovať asi 300 miliónov korún ročne.

Náklady zatiaľ nemá vyčíslené ani rozhlas. "Európa doteraz ešte nevie, ktorým smerom sa bude pri digitalizácii rozhlasového vysielania uberať," povedala ČTK Zemková. Podľa nej je možné prvé memorandá a prípadné záväzné výstupy očakávať najskôr o tri až päť rokov.

Digitalizácia v rozhlase sa môže začať, až keď sa v tejto otázke krajiny Európy zjednotia. Riaditeľka odhaduje, že pri optimálnom vývoji by rozhlas súčasné vlny opustil najskôr v roku 2015.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené